Prohledat tento blog

středa 4. dubna 2018

Žloutkové řezy


Dnes mám pro vás takovej krásně jarní recept.
I když se to někomu možná nezdá, takovýhle žloutkový řezy fakt nejsou nic moc složitýho... takže pokud je máte rády (nebo rádi), chutě se do nich pusťte ;-)


Potřebovat budete:


2 lístková těsta (obvykle kupuju babický, půl kilový, ale tentokrát měli v krámě jen 400 gramový, nějaký máslový, tak jsem vzala dvě ty)

Na krém:
1 litr mléka
2 vanilkové pudinky
2 žloutky
cca 4 lžíce vaječného koňaku
2 másla
cca 300 - 400 g moučkového cukru

Na potření:
marmeládu, nejlépe rybízovou, prostě nějakou kyselejší, já doma našla jen mirabelky a taky dobrý

A na polevu:
2 bílky
a asi 200 g moučkového cukru
(omlouvám se, ale ani v jednom případě mne nenapadlo ten moučkovej cukr zvážit :-/... v prvém případě - u krému, ho dávám tolik, aby to bylo tak akorát sladký, respektive trochu sladší, neb pak do toho přijde ten pudink... no, to uvidíte... a v druhym případě - na polevu, tolik, aby to bylo akorát hustý, tekoucí, ale ne moc...)

Obě těsta rozválíme. Každé přijde na jeden plech vyloženej pečícím papírem. A hustě je propícháme vidličkou, aby se nám neudělalo moc velký "vlnobití".
(Ty půlkilový je možný rozválet i tenčeji na každý plech pak přijde jen polovina.)
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova. Klidně oba plechy najednou, jen je v polovině pečení prohodíme.

Zatímco se to peče, připravíme si základ krému. Do nějakýho šikovnýho hrnce, já mám takovej rendlík na mlíko, dáme hřát asi třičtvrtě litru mlíka. V cca dvou deci mlíka rozšleháme oba vanilkový pudinky a asi čtyři lžíce vaječného koňaku - to je ta miska uprostřed. Ve skleničce vlevo jsou ve zbytku mlíka rozšlehaný dva žloutky a v misce vpravo jsou bílky na pozdější polevu.

Když se mlíko vaří, vešleháme do něj obsah tý prostřední misky (s pudinkem a likérem) a krátce povaříme. Tim, že se povaří i ten likér, tak se většina alkoholu vyvaří a nebojim se to pak dát i dětem. Potom vypneme plamen a vešleháme to mlíko se žloutkama.
Mimochodem, fotit hrnec, z něhož stoupá pára, je moc fajn ;-)...
Pak necháme za občasného míchání zchladnout. Nejdřív jen tak navenku a pak ještě víc v chladničce.
Místo toho vyndáme ven máslo, respektive dvě, aby trochu změkly.

Pak, tedy tak o hodinku či dvě později, vyšleháme elektrickým šlehačem obě másla s moučkovým cukrem  do pěny a přišleháme vychlazený pudink.
Vzniklý krém naneseme ve vysoké vrstvě na jeden z upečených a vychladlých plátů lístkového těsta.
U šlehání krému a natírání a lepení mi velmi vydatně pomáhaly obě holčičky... takže jsem úplně zapomněla to vyfotit.

Druhý plát upečeného lístkového těsta pak dáme navrch. Lehce přimáčkneme a potřeme marmeládou.
Z bílků a moučkového cukru ušleháme metličkou cukrovou polevu, kterou to celé polejeme,... jak taky jinak, když je to poleva ;-).
Pak to necháme ideálně přes noc v lednici, aby to dobře ztuhlo, hezky se to krájelo, a tolik se to neroztejkalo na rukách, až se tim člověk bude cpát jak nezavřenej.

Což se bude...

... aspoň já se teda vždycky těmahle věcma jak nezavřená cpu...

... a mý děti taky ;-).

Žádné komentáře:

Okomentovat